De Energy Observer hield vanochtend voor de 34ste maal halt tijdens zijn Odyssee rond de wereld. Deze keer in Antwerpen. De bemanning van het eerste waterstofschip onder leiding van Victorien Erussard (stichter-kapitein) en Jérôme Delafosse (expeditieleider) werden verwelkomd door Port of Antwerp en Compagnie Maritime Belge (CMB) aan het Havenhuis.
Tot 29 maart ligt het schip in het Kattendijkdok aan het expodorp “Watt’s Next?”. Een gratis en interactieve tentoonstelling voor jong en oud over initiatieven van de Antwerpse haven die bijdragen aan de energietransitie.
Annick De Ridder, havenschepen van Antwerpen: “De havengemeenschap en haar partners werken samen aan de aanpak van de klimaatuitdagingen. Open communicatie is daarbij het kernbegrip. Open communicatie met elkaar, maar ook met de samenleving. De komst van de Energy Observer is daarom het uitgelezen moment om onze havenactiviteiten aan het publiek te tonen.”
Een tussenstop in het hart van de maritieme uitdagingen van morgen
Deze eerste Energy Observer tussenstop is een kans om te ontdekken en te begrijpen hoe een wereldhaven de klimaat- en energieuitdagingen aanpakt en zich engageert tot het vinden van oplossingen voor de toekomst. Positie, locatie en systemen spelen daarbij een cruciale rol. De haven test bijvoorbeeld al enkele jaren nieuwe energiebronnen, zoals waterstof.
Met de expo “Watt’s Next” biedt Port of Antwerp het grote publiek gedurende negen dagen lang een inzicht in deze energiethema’s. “Waterstof is het verhaal dat Energy Observer, CMB en Port of Antwerp verbindt. Een van de brandstoffen voor de toekomst, die ons toelaat energie op te slaan en te vervoeren. Wij steunen de innovatieve initiatieven met betrekking tot waterstof ten volle – in november nog bekroonden we de Hydroville met onze Sustainability Award – en hopen in de komende maanden het eerste waterstofstation wereldwijd te kunnen opereren in onze haven.” aldus CEO van Port of Antwerp, Jacques Vandermeiren.
“CMB deelt dezelfde oceaan en dezelfde visie als het team van Energy Observer. We zijn eveneens overtuigd van de kracht van waterstof als sleutel voor een duurzame scheepvaart, en bij uitbreiding voor de energietransitie.” zegt Alexander Saverys CEO van CMB.
Voor de tussenstop van Energy Observer in Antwerpen organiseert Port of Antwerp tal van evenementen. Zoals een innovatiemissie in samenwerking met de Europese Commissie. Een tweedaagse missie, gericht op groene waterstof en de succesfactoren voor de grootschalige uitrol van Hydrogen Valley projecten. Dit event faciliteert de uitwisseling van expertise tussen de lidstaten met zicht op prioritaire acties, die samenwerking vergemakkelijken.
Victorien Erussard, de oprichter-kapitein zegt: ‘Het Energy Observer team zet zich in voor een uitzonderlijk project. Zowel technologisch als menselijk, dat het mogelijk maakt om van observatie naar actie over te stappen. Met onze Odyssee willen we mensen ontmoeten die innoveren voor de planeet en laten zien dat economie en ecologie samengaan om oplossingen voor morgen te dienen. De Odyssee voor de toekomst in Noord-Europa is ook een kans om initiatieven te ontdekken die ons kunnen inspireren om de klimaatuitdagingen aan te gaan.’
Energy Observer, ten dienste van onze planeet
Aan de voet van het Antwerpse Havenhuis toont het 200 m2 grote Energy Observer-dorp de technologieën van het schip. Ook de avontuurlijke verhalen van de bemanning sinds hun vertrek uit Saint-Malo in juni 2017, komen aan bod. Een gratis, interactieve tentoonstelling compleet met virtual reality, 360°-mapping om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de noodzaak om zich dagelijks in te zetten voor de ecologische transitie.
Tijdens hun tussenstop gaat het Energy Observer-team ook op zoek naar innovatieve oplossingen en initiatieven voor duurzame ontwikkeling. Deze ontmoetingen deelt Energy Observer via korte online afleveringen, de ‘Solutions’ web-serie. Een platform dat wordt gewijd aan pioniers die over de hele wereld de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) implementeren, waarvoor Energy Observer de eerste Franse ambassadeur is.
‘Waterstof is een formidabele energiedrager. Gecombineerd met hernieuwbare energieën, is het potentieel enorm. Het opent voor de energietransitie ongelofelijk veel mogelijkheden. Waterstof is onuitputtelijk en heeft bovendien een uitzonderlijke energiedichtheid. Het geeft tot 4 keer meer energie vrij dan steenkool, 3 keer meer dan diesel en 2,5 keer meer dan aardgas. Bij de verbranding komen geen broeikasgassen of fijne deeltjes vrij.’ aldus Jérôme Delafosse, expeditieleider Energy Observer.
Energy Observer ontmoet ook “Youth for Climate” en volgt de jonge generatie die zich sinds 20 november in Brussel inzet voor de planeet. Tienduizenden scholieren, middelbare scholieren en studenten in België, Duitsland, Zwitserland en elders mobiliseren zich dagelijks. Een bijzonder krachtige dynamiek die in Noord-Europa heerst, net in het hart van de derde grote etappe van Energy Observer zijn zesjarige wereldtournee.