VIL stelt resultaten onderzoeksproject Hospitaallogistiek voor

VIL stelt resultaten onderzoeksproject Hospitaallogistiek voor

Vandaag, donderdag 22 maart 2012,  stelt het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw onder grote belangstelling de resultaten voor van het collectief onderzoeksproject ‘Hospitaallogistiek’.  Samen met vier ziekenhuizen onderzocht het VIL hoe de efficiëntie in de bevoorradingsketen kan geoptimaliseerd worden. Het tijdperk waarin logistiek in de zorg als bijkomstig werd beschouwd, is voorbij.

In mei 2011 startte het VIL een praktijkgericht collectief onderzoeksproject in de zorgsector op met als doel de efficiëntie te verbeteren over de volledige bevoorradingsketen van verbruiksartikelen, met uitzondering van medicatie. Dit leidt tot lagere totale logistieke kosten en verbetert tegelijkertijd het serviceniveau. Vier ziekenhuizen, die samen negen campussen vertegenwoordigen, namen deel aan dit project: AZ Turnhout, GasthuisZusters Antwerpen, AZ Sint Elisabeth Herentals en Jessa Ziekenhuis Hasselt.

Bijzondere aandacht ging uit naar het actuele thema ‘centralisatie van magazijnactiviteiten’ en uitbesteding van activiteiten. Schaalvergroting is één van de kenmerkende elementen binnen de ziekenhuissector: ziekenhuizen gaan fusies aan en/of vormen samenwerkingsverbanden. Deze evolutie houdt ook uitdagingen in op logistiek vlak. Uit de onderzochte best practices bij UZ Leuven en OLV Ziekenhuis blijkt dat met centralisatie van magazijnactiviteiten veel geld bespaard kan worden, stockruimte sterk gereduceerd kan worden, minder leveranciers- en transportbewegingen op de site enz..

Bij de deelnemende ziekenhuizen bracht het VIL de logistieke processen in kaart: plaatsen van bestellingen, goederenreceptie, opslag, picking en interne verdeling. Ettelijke problemen kwamen aan het licht, zoals de verschillende bestelsystemen binnen het magazijn, het gebrek aan samenwerking met de aankoopdienst, beperkte toepassing van scanning,  omslachtige registratie van lotnummer en vervaldata, enz. Het VIL formuleerde verbetervoorstellen en toetste hun haalbaarheid aan de hand van praktijkcases.

Zo werd bv. bij AZ Herentals aan de hand van een stock-ageing-analyse de benutting van de eerder beperkte magazijnruimte geoptimaliseerd. Bij Jessa Ziekenhuis ging het VIL na of de nieuwe stocklocaties na een fusie optimaal zijn toegekend. Dit zijn twee laagdrempelige analyses die, indien op regelmatige basis uitgevoerd, het toelaten actief om te springen met assortiments- en magazijnlocatiebeheer.

Het tijdperk waarin logistiek in de zorg als bijkomstig werd beschouwd, is voorbij. De bewustwording dat betere logistiek geld bespaart en leidt tot hogere kwaliteitsniveaus van zorgverlening doet overal zijn intrede. Na de bewustwording is het tijd voor actie!

Met het project ‘hospitaallogistiek’ slaat het VIL twee vliegen in een klap binnen ViA, het Vlaanderen in Actie pact van de Vlaamse regering: de speerpuntsectoren logistiek en zorg verenigen in één project.

Bron: VIL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.