Truckveilig label uitgereikt aan 34 transportbedrijven

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft 34 transportbedrijven en 2753 vrachtwagenchauffeurs met een Truckveilig-label bekroond. Het gaat om bedrijven en chauffeurs die vorig jaar het Truckveilig-charter hebben ondertekend, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse overheid waarmee zowel transportbedrijven als vrachtwagenbestuurders zich aan de hand van een aantal concrete actiepunten kunnen engageren voor meer veiligheid in het wegtransport.

 

Met het Truckveilig-charter en het bijhorende label willen de VSV en de Vlaamse overheid transportbedrijven en vrachtwagenbestuurders die inspanningen leveren om de veiligheid in het wegtransport te verbeteren, op een positieve manier ondersteunen en de vele goede voorbeelden binnen de sector belonen en ruimer bekend maken. Truckveilig werd in 2012 gelanceerd en biedt chauffeurs en transportbedrijven jaarlijks de gelegenheid om het charter te ondertekenen of hun engagement te hernieuwen. De ondertekenaars engageren zich om minimaal zeven zelfgekozen actiepunten uit een keuzelijst na te komen. Bestuurders kunnen er bijvoorbeeld over waken dat ze voldoende fit en uitgerust achter het stuur zitten, werkgevers kunnen zorgen voor haalbare rittenschema’s en een correct onderhoud van het vrachtwagenpark. Ook kunnen ze de lijst aanvullen met eigen engagementen.

 

In 2015 telde het charter in totaal 4071 ondertekenaars, waarvan 3991 chauffeurs en 80 bedrijven. Er is sprake van een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2014, toen er in totaal 2243 ondertekenaars waren (2156 chauffeurs en 87 bedrijven). 2753 chauffeurs en 34 transportbedrijven vulden in 2015 een zelfevaluatie in en voldoen aan de criteria om dit jaar het Truckveilig-label toegekend te krijgen. Drie bedrijven en twee chauffeurs krijgen daarbij een speciale vermelding omwille van hun bijzondere engagement. Bij de bedrijven gaat het om Groover International bvba (Ranst), Java bvba (Rotselaar) en Transport Heirwegh bvba (Zele). De chauffeurs zijn Guy Hous (Ninatrans nv, Heverlee) en Erik Leysen (Mermans – Van Houdt bvba, Retie). Zij krijgen vanavond het Truckveilig-label overhandigd door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

 

‘In de strijd tegen de schande van 400 verkeersdoden op 1 jaar tijd heb ik bedrijven en beroepschauffeurs nodig als bondgenoten’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ‘Meer dan 80% van het vrachtvervoer in Vlaanderen gaat nog altijd over de weg. Elke dag gebeuren er gemiddeld 4 letselongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn. Gelukkig doen steeds meer bedrijven en bestuurders concrete inspanningen om het verkeer veiliger te maken voor iedereen. Het Truckveilig charter biedt een concreet kader en een vorm van erkenning voor iedereen die mee investeert in een veiligheidscultuur op de weg’, aldus de minister. De Vlaamse overheid zet onder meer in op opleidingen voor professionele bestuurders en controles van vrachtwagens langs de weg, bijvoorbeeld door middel van trajectcontroles, het gebruik van automatische weegbruggen (Weigh in Motion) en controles op de tussenafstanden.

 

De meerderheid van de werkgevers die het Truckveilig-charter in 2015 ondertekenden, waren grote of middelgrote bedrijven. De vaakst gekozen engagementen betreffen de technische staat van de voertuigen, de correcte werking en gebruik van snelheidsbegrenzers en tachografen, het organiseren van opleidingen en het opstellen van haalbare rittenschema’s. Chauffeurs die het charter ondertekenden, deden dat meestal collectief, via het bedrijf waar ze in dienst zijn. Bij hen ligt de nadruk op het controleren van de staat van de vrachtwagen voor vertrek, het naleven van de rij- en rusttijden, het volgen van opleidingen en het respecteren van de veiligheidsafstand ten opzichte van voorliggers. Het Truckveilig-charter ondertekenen kan online op www.truckveilig.be.

 

Ongevallen met vrachtwagens: doorgaans ernstig

Volgens de recentste ongevallencijfers van het BIVV telde Vlaanderen 1548 letselongevallen met vrachtwagens in 2014. Daarbij vielen 90 doden en 2046 gewonden, de grote meerderheid daarvan bij de opponenten van de vrachtwagens (zie Tabel 1). Vrachtwagenongevallen vertegenwoordigen daarmee 5,9% van alle letselongevallen, 6,1% van alle gewonden en 22,9% van alle verkeersdoden in Vlaanderen (cijfers 2014).

 

‘Met 58 dodelijke slachtoffers per 1000 letselongevallen in 2014 blijven vrachtwagenongevallen bovengemiddeld ernstig. Dat heeft uiteraard te maken met de grote massa van vrachtwagens. Ter vergelijking, de gemiddelde ernst voor alle letselongevallen samen bedroeg 15 doden per 1000 letselongevallen in 2014. Bovendien is het dodental bij vrachtwagenongevallen in 2014 opnieuw gestegen. Een reden te meer om sterk in te zetten op veiligheidscultuur in de transportsector’, aldus VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.