RFID en RTLS technologie loont voor beheer van logistieke dragers

RFID en RTLS technologie loont voor beheer van logistieke dragers

Midden vorig jaar startte het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) met het onderzoeksproject  ‘Beheer van logistieke dragers’. De conclusies hiervan werden gisteren voorgesteld aan het publiek. Logistieke dragers zoals palletboxen, rolcontainers en kratten zijn belangrijk in de logistiek zoals we die vandaag kennen. Maar het zijn steeds kosten. Het efficiënt gebruik van deze dragers kan die kosten drastisch verlagen. Als de organisatie precies weet waar zijn dragers zich bevinden, laat dit toe om verlies en diefstal te verminderen. De conclusie is dat investeringen in  RFID- en RTLS-technologie voor het beheer van  logistieke dragers zich zeer snel terugverdienen.

Het creëert ook meer efficiëntie in de planning en inzetten van deze logistieke dragers. Zo kan een organisatie toch veel verzetten zonder een extra stock te moeten voorzien.

Voor dit project testen 12 bedrijven de technologie uit waarmee logistieke dragers doorheen het ganse proces konden opgevolgd en beheerd worden. Doel van dit project was om samen met twaalf bedrijven de technologie uit te testen waarmee logistieke dragers doorheen de hele logistieke keten kunnen opgevolgd en beheerd worden.  Het VIL onderzocht hoe en welke RFID-technologie (Radio Frequency Identification) en RTLS-systemen (Real Time Location Systems) en ICT-platformen kunnen helpen bij het beheer van logistieke dragers. Er werden quickscans gedaan en kosten-baten analyses op basis van VIL’s ROI model. De resultaten waren erg positief. Gemiddeld kan een investering in zo’n 2 jaar terugverdiend worden.

Deelnemers aan het Collectieve Onderzoeksproject:
Aan het project nemen deel: Veiling Haspengouw, Agristo, Katoen Natie, bpost, JLG, Atlas Copco, Colruyt, Facil, DHL Express, Jaga, Norbert-Dentressangle en Jessa Ziekenhuis.

Bron: Persmededeling VIL

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.