Port of Antwerp ontvangt de bronzen IAPH Environment Award

De Antwerpse haven heeft andermaal een Award gekregen die een erkenning is van haar inspanningen om uit te groeien tot een duurzame haven, waar economische activiteiten en natuurontwikkeling hand in hand gaan. Tijdens de jaarlijkse vergadering van de International Association of Ports and Harbours in Los Angeles kreeg Eddy Bruyninckx, CEO van het Antwerpse Havenbedrijf, de bronzen Environment Award overhandigd. Met het dossier ‘Creating Space for Port Development by Proactive Nature Management’ wist Antwerpen de jury te overtuigen van de belangrijke plaats die proactieve natuurbeschermingsmaatregelen innemen in de lange termijn strategie voor havenontwikkeling.

Evenwicht tussen ecologie en economie

Een aanzienlijk gedeelte van het Antwerpse havengebied is onderworpen aan de Europese vogel-en habitatrichtlijn. Dat betekent dat, in geval van industriële ontwikkeling, het verlies aan natuurlijke habitats elders gecompenseerd moet worden door gebieden met dezelfde ecologische waarde. Dergelijke richtlijnen op een ad hoc manier proberen invullen kost niet alleen tijd en geld maar veroorzaakt vaak vertragingen in waardevolle projecten, zo leert het verleden. Daarom besloot het Havenbedrijf enkele jaren geleden het geweer van schouder te veranderen en samen met natuurbeschermingsorganisaties te werken aan een kader waarin ecologische vereisten en economische ontwikkeling hand in hand konden gaan zodat er garanties konden geboden worden voor een duurzame havenontwikkeling. In 2000 sloot het Havenbedrijf in dat opzicht een partnership af met Natuurpunt. Sindsdien wordt er, nog voor de industriële gebieden worden ingevuld, voldoende natuurcompensatie en –bescherming voorzien aan de rand van en binnen het havengebied zodat er een natuurlijke buffer ontstaat. Naast de grote natuurkerngebieden aan de rand van de haven wordt van het totale havenareaal 5% gereserveerd voor ecologische infrastructuur. Op die manier kan er ook een waardevolle bestemming gegeven worden aan havengebied dat anders onbenut zou blijven. In 2009 was reeds 60% van de uiteindelijke doelstelling van 5% gerealiseerd.

Samenwerken aan een duurzame haven

Het Havenbedrijf besefte al gauw dat het zijn ambities om uit te groeien tot koploper op het vlak van duurzaamheid in de Hamburg-Le Havre range niet alleen zou kunnen waarmaken. Samen met de havengemeenschap werd een platform opgericht waarbinnen milieu-gerelateerde initiatieven worden opgestart. Een van de realisaties is de publicatie van het allereerste duurzaamheidsverslag van de Antwerpse haven, begin 2012. Dat verslag toont aan hoe de Antwerpse havenbedrijven people, planet en profit verzoenen met hun dagelijks ondernemen. Ondertussen is er een tweede editie van het duurzaamheidsverslag in de maak en wordt er gewerkt aan een handige gids voor de bedrijven met best practices over de verschillende aspecten van duurzaam ondernemen. Zowel het tweede duurzaamheidsverslag als de gids voor bedrijven worden op 8 oktober 2013 gelanceerd.

Internationale erkenning 

De inspanningen die Antwerpen levert op het vlak van ecologie, milieu, duurzaamheid en de rapportage daarover, blijven ook internationaal niet onopgemerkt. In maart van dit jaar sleepte de Antwerpse haven in Abu Dhabi de prestigieuze Environmental World Ports Award 2013 in de wacht. Die Award erkent een havenautoriteit die een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het milieu. En in het jaar van de lancering van het eerste duurzaamheidsverslag werd de publicatie al bekroond met de Award voor Best Belgian Sustainability Report, in de categorie ‘andere organisaties’. Uit het juryverslag: “Het verslag van de Antwerpse havengemeenschap toont aan dat het loont om een samenwerking aan te gaan met diverse actoren voor het opstellen van een verslag dat de onderlinge uitdagingen op het gebied van duurzaamheid getrouw weergeeft.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.