Pakjesbedrijven doen het goed, of toch niet?

Petra De Sutter Copyright PhotoNews

Corona gaf veel problemen, maar niet voor de pakjesbedrijven. Winkels sloten en e-commerce groeide enorm. Pakjesbedrijven zagen hun volumes met 44,5% stijgen. Maar er was een keerzijde aan het succes. Steeds meer sociale wantoestanden komen aan het licht, zeker bij bedrijven die het grootste deel van de bedeling van hun pakjes uitbesteden aan onderaannemers.

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter wil de postwet aanpassen om het risico op uitbuiting te vermijden. De Standaard kon een recente versie van het wetsontwerp inkijken. Daarin staat dat grote pakjesbedrijven (+6,5 miljoen euro omzet of 1,1 miljoen pakjes per jaar) een steeds groter deel van hun leveringen moeten doen met eigen personeel (eventueel uitzendkrachten).

Vanaf 2023 moet 20% geleverd worden door eigen personeel. Vanaf 2024 wordt dit 50% en vanaf 2025 80%. Met andere woorden, wil ze komen tot een systeem waar nog slechts 20% van de pakjes geleverd mag worden door onderaannemers.

Het voorstel moet nog voorgelegd worden aan de ministerraad, maar de visie van De Sutter is duidelijk. Door de pakjesbezorgers een werknemerstatuut te geven, krijgen ze meer bescherming en kunnen ze zich ook verenigen in vakbonden. Het zal volgens haar ook de concurrentie eerlijker maken omdat er eerlijkere arbeidsvoorwaarden zullen gelden voor alle spelers.

Het mag ook duidelijk zijn dat dit de prijzen in de sector zal verhogen. Voor Bpost verandert het minste, aangezien het de meeste van zijn bezorgers al in eigen dienst heeft. Volgens een impactanalyse, die gemaakt werd ter voorbereiding van dit wetsvoorstel, zullen spelers als PostNL en DPD de kosten gemiddeld met 7% zien stijgen,

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.