North Sea Port zet mee in op 90 procent minder CO2-uitstoot in 2050

North Sea Port
North Sea Port zet zich mee in om de CO2-uitstoot in de toekomst sterk te verminderen. Het werkt daarvoor samen met een hele reeks bedrijven en organisaties langs de Nederlandse en de Vlaamse grens. Dit werd op dinsdag 17 april bekendgemaakt.

Elf multinationale ondernemingen in de regio Zuid-West Nederland en Oost-Vlaanderen werken samen om de in Parijs gestelde Klimaatdoelen van 80 tot 95% CO2-reductie in 2050 te behalen. Daarnaast willen zij een substantiële bijdrage leveren aan het aankomende Klimaatakkoord. Dit doen zij via het grensoverschrijdende Nederlands-Vlaamse samenwerkingsverband ‘Smart Delta Resources’. De nodige maatregelen om dit te realiseren zijn opgenomen in de ‘Roadmap towards a climate neutral industry in the Delta region’. Deze roadmap is op dinsdag 17 april aangeboden aan de Nederlandse Tweede Kamer en de algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering in Nederland.

Acht projecten voor minder CO2

Er wordt vanuit drie prioriteiten gewerkt: elektriciteit en waterstof, circulaire grondstoffen en CO2-opslag en gebruik. Die prioriteiten zijn vertaald in acht projecten. Het gaat om onder meer een waterstofnetwerk voor uitwisseling van waterstof tussen Gent en Vlissingen, een electrolyser van 100 MW om waterstof te produceren, het aanleggen van een netwerk voor de opslag van CO2 en het project ‘steel to chemicals’ waarbij reststromen van de staal- en chemische industrie worden omgezet in synthesegas.

Gunstige omgevingsfactoren

Deze grensoverschrijdende regio is bij uitstek geschikt om te starten met de industrie-transitie. De bedrijven liggen relatief dicht bij elkaar. Door onderlinge samenwerking kunnen zij een hogere CO2-reductie realiseren dan wanneer zij de klimaatdoelen afzonderlijk nastreven. Momenteel behoren zij tot de top van de wereld als het gaat om energie-efficiëntie en emissiereductie. Door samenwerking voor de klimaatdoelstellingen willen zij echter toonaangevend worden in de wereld.

Nu wordt er uitdrukkelijk gezocht naar de samenwerking met overheden, netwerkbedrijven en andere stakeholders. Het gaat hierbij vooral om investeringen in infrastructuur, de ontwikkeling van technologie, regelgeving, regionale inpassing en de prijsontwikkeling van onder andere CO2, energie en olie. Belangrijk is dat de concurrentiekracht van de bedrijven bij de uitvoering van de projecten behouden blijft.

Over ‘Smart Delta Resources’

‘Smart Delta Resources’ is een grensoverschrijdend Nederlands-Vlaams samenwerkingsverband van 11 multinationale ondernemingen in de regio West-Brabant, Zeeland en de Kanaalzone van Gent. Het samenwerkingsverband wordt ondersteund door de provincie Zeeland, North Sea Port en Economische Impuls Zeeland. De 11 bedrijven zijn ArcelorMittal, Cargill, Cosun, Dow, Engie, ICL-IP, LambWeston-Meijer, Sabic, Trinseo, Yara, Zeeland Refinery.

Smart Delta Resources is in 2014 tot stand gekomen om de concurrentiepositie van deze bedrijven en van de regio te versterken. Door gezamenlijke rest -en materiaalstromen uit te wisselen (‘industriële symbiose’) en door industriële transitie wordt hieraan invulling gegeven. Inmiddels zijn en worden enkele van deze business cases gerealiseerd. Vanwege de klimaatakkoorden van Parijs en het daar uit voortvloeiende Europees en nationaal beleid richt het samenwerkingsverband zich meer op de reductie van CO2 -emissie en circulaire economie.

Meer informatie www.smartdeltaresources.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.