Het BVL (Belgische Beroepsvereniging voor Loodsen) en de OVL (Onafhankelijke vereniging voor Loodsen) voeren sinds middernacht geen actie meer. Dat werd verkondigd in een boodschap van Vlaams minister-president Kris Peeters na een overleg.
De beroepsverenigingen voerden de voorbije dagen actie om een betere eindeloopbaanregeling en een hoger pensioen te verkrijgen. Na het overleg gisterenavond is beslist dat er een werkgroep zal opgericht worden onder leiding van Crevits, waar de beroepsverenigingen van de loodsen, de representatieve vakorganisaties, de vereniging van havenbedrijven, de havenbesturen en de Vlaamse overheid aan zullen deelnemen. Ook een vertegenwoordiger van federaal minister Van Quickenborne (pensioenen) zal daarbij aanwezig zijn. Doel is te bepalen op welke manier de loodsdienst duurzaam kan verbeterd worden.
Vanmiddag volgt er nog overleg met de traditionele vakbonden, de sociaal bemiddelaar van de Vlaamse overheid en de leiding van het agentschap MDK (Maritieme Dienstverlening Kust). Kris Peeters liet gisterenavond nog weten dat iedereen de ernst van de situatie juist ingeschat heeft. Hij noemde de loodsen een belangrijke beroepsgroep die schitterend werk levert. Ook Hilde Crevits noemt de afspraak enorm belangrijk. Ze hoopt op een akkoord vanmiddag met de vakbonden en stelt nu een agenda op voor de werkgroep.
Het stopzetten van de acties zal vooral voor het Havenbedrijf een pak van het hart zijn. De voorbije dagen werd de scheepvaart van en naar Antwerpen zwaar gehinderd. De situatie met MSC was een zware dobber om te verwerken. MSC, de grootste klant van de Antwerpse haven besliste zijn schepen af te leiden naar Rotterdam omwille van de acties. Hierdoor vielen meteen 800 havenarbeiders tijdelijk zonder werk.
Volgens Annik Dirkx, woordvoerster van het Gemeentelijk Havenbedrijf zijn de loodsen vanmorgen om 7u terug aan de slag gegaan. Het zal echter nog een tijdje duren voor de situatie terug normaal is. Er liggen nog 40 schepen in de haven van Antwerpen te wachten. Voor de Belgische kust liggen er nog 60.
Bron: de Standaard