Loodsen acties gaan voort door Vlaamse kink in de kabel

Het is nog niet afgelopen met de acties van de loodsen. Nadat de rivierloodsen in gesprek zijn gegaan met minister van Pensioenen Van Quickenborne, zijn nu ook de zeeloodsen langs geweest. Die gesprekken verliepen positief, maar de acties worden niet afgeblazen en worden voor onbepaalde tijd voortgezet. De loodsen verwachten dat de Vlaamse regering een signaal geeft. Voor Van Quickenborne is het echter genoeg geweest. Hij roept op om de acties te staken.
Michel Defer, van vakbond ACOD zegt dat de loodsen nu een langzaamaanactie houden. Er zullen beloodsingen gebeuren, maar na elke actie zullen maximale rusttijden opgenomen worden. Hij voegt er nog aan toe:  ‘Vermits men niet wil erkennen dat de mensen onregelmatige en nachtelijke uren werken, werken wij zoals andere ambtenaren van negen – of in ons geval van acht – tot vijf. En ’s nachts kruipen we in ons bedje.’

Het gesprek met de federale regering is goed verlopen, maar blijkbaar zit er nog een kink in de kabel op Vlaams niveau. Zowel de zee- als rivierloodsen wachten nu op een signaal van de Vlaamse regering, maar die laat tot nu toe niets van zich horen. Een aantal van die zaken liggen blijkbaar al 20 jaar op tafel. Eén van de twistpunten is het pensioen dat 40% bedraagt van de laatste wedde van de loodsen. Bij ambtenaren is dat maar liefst 75%.

Gisteren schatte havenbaas Eddy Bruininckx dat de staking de Antwerpse haven met een verlies van zo’n 1 miljoen euro per uur opzadelt. Veel schepen blijven nu gewoon op zee liggen omdat ze de haven niet binnenkunnen.  Annick Dirkx benadrukte ook de imagoschade voor de haven. Het gaat al om de derde actie in twee maanden tijd.

Ook in Zeebrugge zijn er grote vertragingen. Daar wordt ook gestaakt bij de verkeerscentrale, die het scheepvaartverkeer opvolgt, en bij de loodscoördinatie. Ook bij het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende, het centrale meldpunt voor ongevallen op zee, wordt er volgens de vakbondsman gestaakt, net zoals in de verkeerscentrale van Zeebrugge. In Zelzate en Zandvliet (Antwerpen) zijn er volgens de vakbondsman eveneens stakers, maar is er wel beperkte activiteit. In de haven van Gent lijkt de hinder nu beperkt te blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.