Hyperloop pioniers kijken naar Vlaanderen voor realisatie van een matuur Hyperloop ecosysteem

hyperloop

Vlaanderen kan een strategische partner zijn in de uitrol van het Hyperloop netwerk. Dit zijn de conclusies van VIL, aangesteld als Hyperloop manager door de Vlaamse regering. De interesse vanuit de leidende Hyperloop pioniers naar de belangrijke technologische troeven hiervoor in Vlaanderen is groot en vertaalt zich in meer dan dertig concrete ontmoetingen met het oog op samenwerking.

Goederentransport via buizen

Hyperloop is een nieuwe transportmodus om goederen en reizigers te transporteren. De infrastructuur bestaat in essentie uit buizen die zowel boven, waar het kan, als ondergronds, waar het moet, worden aangelegd en verbonden zijn in een netwerk.

In dit buizennetwerk worden Europese internationale luchthavens, en waar van toepassing steden, met elkaar verbonden. Zogenaamde ‘pods’ worden door de buizen in een vacuüm en aan hoge snelheid (tot 1000 km/u) tussen de verschillende connecties in het netwerk verplaatst. De eerste Hyperloop toepassingen zullen voor vracht zijn. Vracht is immers de ideale omgeving voor Hyperloop om zijn betrouwbaarheid, veiligheid en efficiëntie te bewijzen en de ontwikkelde technologie sneller te valoriseren.

Bijdrage aan klimaatdoelstellingen

Innoveren om de klimaatdoelstellingen te halen is noodzakelijk. “Dit project is dan ook een mooi voorbeeld van de Vlaamse doelstellingen om in te zetten op duurzame innovatie die we nadien dan ook kunnen exporteren naar andere landen. Het Hyperloop concept biedt heel wat kansen om de CO2-uitstoot van de logistiek te verminderen. Dit internationaal event toont aan dat er interesse is van het buitenland voor deze Vlaamse technologie, wat we dus alleen maar kunnen toejuichen”, aldus minister van Innovatie Jo Brouns.

Vlaanderen als katalysator voor een matuur Hyperloop ecosysteem

VIL legde contact met alle Hyperloop ontwikkelaars wereldwijd en zo de fundamenten voor Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen om met hun expertise effectief bij te dragen aan een matuur Hyperloop ecosysteem dat het transportparadigma drastisch zal veranderen.

De wereldwijde Hyperloop pioniers (Hardt Hyperloop – Nederland, Nevomo – Polen, Swisspod – Zwitserland, Transpod – Canada en Zeleros – Spanje) tekenen allen present op de door VIL vandaag georganiseerde matchmaking met Vlaamse knowhow aanbieders.

Juan Vicén Balaguer, Co-Founder van het Spaanse Zeleros “This initiative organised by VLAIO and VIL is a unique opportunity to effectively meet Flanders’ innovators and explore those domains of collaboration that can help us move to a mature Hyperloop ecosystem much faster. Such collaboration is key to make this zero-emission transport solution a reality.”

Vlaanderen heeft zonder twijfel de nodige troeven in huis met uitstekende infrastructuur en een wereldwijde reputatie op vlak van onderzoek en innovatie.

“Dit event vormt de basis voor verdere ontwikkeling van het Hyperloop ecosysteem in Vlaanderen en moet de Vlaamse innovators toelaten hun expertise ook op globaal vlak te valoriseren. Het moet Vlaanderen toelaten deel te nemen aan discussies op Europees niveau over standaardisering en potentiële uitbouw van een grensoverschrijdend hyperloopnetwerk” besluit Mark Andries, administrateur-generaal Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Hyperloop wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.