Hoe Track & Trace door middel van RFID kostenbesparing in je logistieke proces oplevert

Hoe Track & Trace door middel van RFID kostenbesparing in je logistieke proces oplevert

Des te groter de productie van je bedrijf, des te meer logistieke obstakels je op je pad krijgt. Denk bijvoorbeeld aan beperkte opslagruimte, een gebrek aan overzicht binnen het magazijn en het selecteren van de juiste verpakkingsmaterialen zodat er zo min mogelijk schade optreedt — obstakels die je uit de weg wilt ruimen.

Een passende oplossing zien we de laatste jaren steeds meer in het gebruik van RFID. Dat is geen verrassing, aangezien RFID je efficiënter helpt werken en tegelijkertijd kosten laat besparen. Een introductie van dit veelbelovende systeem is dus wel op z’n plaats.

Wat is RFID technologie?

RFID staat voor radio-frequency identification en is een technologie waarmee je op afstand eenvoudig objecten kunt lokaliseren met behulp van een zogeheten RFID tag. Deze tags kunnen op een grote verscheidenheid aan objecten worden geplaatst, zoals componenten of verpakkingen, en vervolgens automatisch worden gescand met een reader.

002.jpg   003.jpg

Het grote voordeel van RFID technologie is dat — met behulp van radiogolven en een RFID reader — de labels op afstand gelezen kunnen worden, zodat je exact weet waar je product of verpakking zich bevindt. Tracking dus. Groot pluspunt: het is niet nodig om handmatig de RFID-tag te scannen. Deze lokalisatie op afstand brengt, vooral voor de logistiek, ontzettend veel voordelen met zich mee.

014.jpg

Wat zijn de voordelen van het gebruik van RFID?

Grote opslagruimtes brengen naast ontzettend veel voordelen, ook een aantal nadelen met zich mee. Want hoe zorg je dat je het overzicht niet verliest en producten en verpakkingen niet verloren gaan in de chaos van het logistieke proces?

Een veelvoorkomend probleem is onduidelijkheid over het aantal beschikbare verpakkingen in de voorraad. Hierdoor wordt onnodig een nieuwe bestelling geplaatst. Dat terwijl in een ander magazijn nog een perfect exemplaar opgeslagen ligt, klaar voor gebruik.

Dat zorgt voor extra en bovenal onnodige kosten. Een probleem dat met behulp van RFID doeltreffend opgelost kan worden. Een RFID label op je verpakkingen zorgt namelijk dat je te allen tijde weet waar het verpakkingsmateriaal zich op dat moment bevindt.

In het systeem raadpleeg je eenvoudig een inventarisatie van de aanwezige verpakkingsmaterialen zodat er nooit meer een onnodige bestelling wordt geplaatst. Zo bespaar je als bedrijf enorm op verpakkingskosten.

Naast het besparen van kosten helpt het de medewerkers op de vloer de juiste verpakkingsmethode te selecteren voor een bepaald component. Wanneer het bedrijf namelijk een grote verscheidenheid aan verpakkingen voor een groot scala aan componenten gebruikt, kan er nogal eens verwarring ontstaan. Het resultaat: componenten worden verkeerd verpakt waardoor tijdens transport schade optreedt.

Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Het RFID-systeem helpt medewerkers eenvoudig de juiste verpakking te selecteren voor een component; het systeem geeft aan voor welke componenten het desbetreffende verpakkingsmateriaal geschikt is. Gevolg: minder fouten012.jpg

Overige manieren waarop RFID binnen jouw organisatie kan worden ingezet

Maar daar stopt het niet. Naast het besparen van verpakkingskosten en het efficiënter maken van het werkproces, helpt het RFID systeem je ook doorlooptijden binnen je bedrijf te verkorten. Wanneer bijvoorbeeld een component voor onderhoud bij je bedrijf binnenkomt, is het nu veelal lastig te bepalen wat de doorlooptijd is en of er niet te lang aan het component wordt gesleuteld. Dit wordt namelijk nergens geregistreerd.

Tracing door middel van RFID geeft je dus de mogelijkheid om niet alleen verpakkingen te volgen, maar ook tags aan componenten zelf te hangen. Hierdoor kan het proces dat het component doorloopt precies gevolgd worden. Het systeem registreert automatisch wanneer het component binnenkomt en berekent op basis van de afgesproken doorlooptijd wanneer het component de werkplaats weer verlaat.

Zo berekent het systeem op basis van gemiddelden een ideale doorlooptijd en geeft het je werknemers een signaal wanneer een bepaald component al te lang in de werkplaats aanwezig is. Op deze manier boek je winst in tijd en in ruimte.

Ook hoef je met behulp van een RFID tag op een component geen pakketten meer open te maken om te zien wat erin zit. Met behulp van RFID wordt het component namelijk automatisch gelinkt aan de desbetreffende verpakking. Hierdoor ziet een werknemer met behulp van een scanner in enkele ogenblikken erachter wat er in een pakket zit.

Is Track & Trace door middel van RFID voor jouw organisatie interessant?

Echter is Tracing door middel van RFID niet enkel interessant voor grote organisaties die beschikken over riante opslagruimtes. Ook kleinere bedrijven kunnen voordeel hebben van dit systeem. Een vereiste is de aanwezigheid van een goed werkende internetverbinding, zodat het systeem te allen tijde geraadpleegd kan worden. Het systeem werkt namelijk in real-time: er is geen mogelijkheid tot bufferen. Aangezien een situatie binnen enkele minuten alweer anders kan zijn, is een sterke internetverbinding dus noodzakelijk.

Daarnaast kan het systeem aangepast worden naar de behoeftes van jouw organisatie. Beschikt jouw organisatie over opslagruimtes op meerdere locaties waar overzicht ontbreekt en de kosten te hoog oplopen? Dan kan RFID een passende oplossing zijn voor jouw uitdagingen.

Hoe implementeer je RFID in je logistieke proces?

Het implementeren van RFID in het logistieke proces van je bedrijf gaat niet over een nacht ijs. Het is cruciaal om het systeem zo op te zetten dat het precies aansluit op jouw organisatie. Daarbij is het van belang eerst de logistieke processen onder de loep te nemen en te evalueren waar er punten tot verbetering liggen. Pas daarna kan RFID doeltreffend ingezet worden en problemen binnen je logistieke processen verhelpen.

Daar is de volledige inzet van alle werknemers binnen alle lagen van de logistieke processen voor nodig. Het implementeren van een nieuw proces binnen de organisatie kost immers tijd en inspanning. Echter doe je het natuurlijk niet voor niets: op den duur zal RFID het werk efficiënter maken en je als organisatie flink wat geld besparen.

Met welke valkuilen moet je rekening houden?

Er kleven significante voordelen aan het gebruik van RFID. Hierdoor is er binnen het bedrijf vaak volop enthousiasme om het systeem te implementeren. Een veelvoorkomende valkuil: te snel willen gaan, en het systeem gelijk in alle magazijnen in werking willen stellen.

Ik kan daarom niet vaak genoeg zeggen: begin kleinschalig. Start op één locatie en analyseer wat goed en wat minder goed gaat. Zo voorkom je een foutieve implementatie en vergroot je de kans dat RFID jouw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt.

Recap

Kortom: RFID helpt je als logistiek management kosten te besparen en efficiënter te werken. Het zorgt voor minder verspilling en minder schade en verhoogt het werkcomfort van je medewerkers. Indien op de juiste manier ingezet, kan RFID jouw bedrijf ontzettend veel voordelen bieden.

Artikel door Igor Vantournhout
Meer info? Doe de Packaging Audit van Nefab

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.