Hoe bedrijven kunnen profiteren van de huidige rust op zee

Hoe bedrijven kunnen profiteren van de huidige rust op zee

Ongeveer een jaar geleden bespraken we een aantal manieren waarop kleine bedrijven konden omgaan met de schommelingen op de markt voor vrachtvervoer om zo hun concurrentie voor te blijven. In een jaar tijd is er veel veranderd – de opstoppingen in de havens zijn bijna verdwenen, de fabrieken in Azië draaien weer op volle toeren en voor de meesten lijkt de huidige situatie weer op die van 2019.

Dat betekent echter niet dat het tijd is om achterover te leunen en de supply chain op de automatische piloot te zetten. Integendeel, dit is hét moment om te onderzoeken of u over de juiste partners, technologie en interne processen beschikt voor alles wat komen gaat. We kunnen immers niet voorspellen wanneer het volgende containerschip een groot kanaal zal blokkeren, toch?

We weten dat ‘op de zaken vooruitlopen’ makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom hebben we drie aandachtspunten voor kmo’s (kleine of middelgrote onderneming) geïdentificeerd voor de tweede helft van 2023.

1. Een nauwkeurige planning staat gelijk aan een betere kostenbeheersing

Een van de beste manieren om de verliezen van vorig jaar goed te maken, is door uw huidige kosten onder controle te houden. Profiteer van de lage zeetarieven door de ruimte in de containers te optimaliseren, ofwel door meerdere zendingen te consolideren tot één full container load (FCL)-zending, ofwel door gebruik te maken van een less-than container load (LCL)-dienst. Als u data heeft over de klantvraag, kunt u de zendingen op de juiste manier plannen zodat de voorraad op peil blijft en er geen overschotten of stockouts ontstaan.

Door dezelfde data te gebruiken voor de klantvraag, kunt u ook identificeren welke SKU’s sneller verkopen en dus een verhoogd risico hebben om uit voorraad te raken. Als u bijvoorbeeld haast heeft met het importeren van seizoensproducten zoals zwembaden of barbecue-accessoires om te voldoen aan de vraag van klanten in de zomer, kunt u deze specifieke SKU’s op een creatieve manier inboeken. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van consolidatiediensten die snellere doorvoertijden en lagere kosten bieden.

In uw inventarisatieplan moet niet alleen staan hoeveel voorraad u heeft, maar ook hoe snel u die verkoopt. U kunt uw bestellingen efficiënter plannen en last-minute orders met extra kosten vermijden als u inzicht hebt in de omlooptijd van uw voorraad. Hiermee zorgt u ervoor dat u de juiste hoeveelheid voorraad hebt voor uw bedrijf.

2. Diversificatie biedt vele voordelen

Met de huidige rust op zee is het een perfecte gelegenheid om te werken aan het verbreden van uw partnerschappen, het beheersen van risico’s, het verkennen van nieuwe transportmogelijkheden en het aanpakken van andere belangrijke aspecten. Door een breed netwerk op te zetten met daarin meerdere leveranciers, logistieke partners en zelfs meerdere opslagfaciliteiten, waarborgt u de
bedrijfscontinuïteit.

Door het volume te spreiden over routes, vervoerswijzen of zelfs de omvang van uw zendingen, kunt u uw voorraden op het gewenste niveau houden en wordt u minder afhankelijk van de markt. Dit stelt u in staat om de juiste niveaus van voorraad te behouden door middel van diversificatie, waardoor u beter in staat bent om onvoorspelbare schommelingen in de markt op te vangen en uw aanvoer beter te beheersen. Als u voor het grootste deel gebruik maakt van zeevracht en dan plotseling te maken krijgt met piekdrukte, kunt u de voorraad altijd snel aanvullen door voor een klein deel gebruik te maken van luchtvracht. Of u kunt overwegen wat voorraad te bewaren in een apart, meer afgelegen – en dus goedkoper – magazijn waaruit u kunt putten om eventuele gaten op te vullen.

3. Flexibel blijven kan meer winst opleveren

Flexibiliteit betekent voor iedereen iets anders. Als kmo betekent dit bijvoorbeeld dat u kleine hoeveelheden voorraad moet hebben voor de best verkopende SKU’s, of dat er een leverancier klaarstaat om producten via de lucht te versturen als u een onverwachte drukte ervaart. Dit zorgt ervoor dat u snel kunt reageren op veranderingen in de marktvraag en geen overschot aan voorraad of stock-outs hebt.

Bovendien is het belangrijk om de situatie voortdurend te monitoren en flexibel te blijven wat betreft routes. Traditionele routes zijn niet altijd de beste optie, omdat factoren zoals droogte, overstromingen en stakingen elke handelsroute op elk moment kunnen treffen. Door proactief alternatieve routes en transportmogelijkheden te verkennen, kunt u uw supply chain veerkrachtiger maken en mogelijke verstoringen effectiever aanpakken.

Door uw bestaande netwerk van partners, leveranciers en externe logistieke dienstverleners (3PL’s) uit te breiden met alternatieven – bijvoorbeeld een leverancier in een ander land, of een 3PL die meer routeopties biedt – bent u beter voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en kunt u snel uw volume verplaatsen naar de meest efficiënte en betrouwbare routes. Deze flexibiliteit stelt u in staat om snel in te spelen op veranderende omstandigheden en uw supply chain continu te optimaliseren.

Het is belangrijk om te erkennen dat er altijd risico’s en verstoringen kunnen optreden in de supply chain. Door te investeren in veerkracht en flexibiliteit kunt u echter beter voorbereid zijn en de impact van dergelijke gebeurtenissen minimaliseren. Het is essentieel dat uw supply chain waarde genereert en geen onnodige risico’s met zich meebrengt. Nu is het moment aangebroken om de controle weer in eigen hand te nemen en uw supply chain te versterken voor betere resultaten op de lange termijn.
Ontdek hoe u met Flexport uw schappen gevuld en uw klanten tevreden houdt dankzij end-to-end supply chain tracking, flexibiliteit en veerkracht.

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.