Havens van Antwerpen en Zeebrugge starten onderhandelingen

Havens van Antwerpen en Zeebrugge starten onderhandelingen

De havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge hebben groen licht gegeven voor het opstarten van onderhandelingen met het oog op een (gefaseerde) opbouw van een mogelijke fusie tussen de twee havens. Deze beslissing werd genomen op basis van de bevindingen van een complementariteits- en robuustheidsonderzoek dat werd uitgevoerd door het externe consultancybureau Deloitte en Laga.

Complementariteitsonderzoek

Sinds begin 2018 voeren de havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge constructieve gesprekken met het oog op intensievere samenwerking. Deze gesprekken vormden de aanleiding voor het gunnen van een gezamenlijk economisch complementariteits- en robuustheidsonderzoek aan het consultancybureau Deloitte en Laga. In dit onderzoek werden (1) de lopende vormen van samenwerking geëvalueerd, (2) werd de mogelijke meerwaarde rond alle mogelijke vormen van samenwerking tot en met een economisch geïnspireerde fusie voor beide havens geobjectiveerd en (3) werden passende potentiële bestuursscenario’s verkend. Het havenbelang en de synergievoordelen tussen beide havens stonden in dit onderzoek steevast voorop.

Bevindingen Deloitte en Laga

Het onderzoeksrapport van Deloitte en Laga stelt dat lopende samenwerkingen tussen beide havens weinig impact hebben omwille van bestaande concurrentie, een te beperkte scope en weinig engagement. Beide havens zijn echter in hoge mate complementair en delen dezelfde externe uitdagingen. Verregaande samenwerking, zo geeft Deloitte aan, maakt beide havens robuuster op bestaande domeinen, verankert werkgelegenheid en versterkt de rol in de regio en bij uitbreiding internationaal. Verregaande samenwerking laat daarenboven toe sneller en beter in te spelen op toekomstige uitdagingen zoals schaalvergroting, energietransitie, innovatie en digitalisering. Ook het cliënteel van beide havens staat positief ten opzichte van verregaande samenwerking. Deloitte concludeert dat samenwerking enkel win-win oplevert voor beide havens indien ingezet wordt op verregaande integratie tussen beide havenbesturen. De bestuursmodellen van een holding of fusie werden daarom als enige weerhouden in het governance luik van de opdracht.

Opstart van onderhandelingen

Maatschappij van de Brugse Zeehaven en Port of Antwerp staan positief tegenover de bevindingen van het onderzoeksrapport en beide havenbesturen tonen bereidheid om onderhandelingen met het oog op een (gefaseerde) opbouw van een mogelijke fusie formeel op te starten. Verwachting is dat het gehele traject een doorlooptijd van 2 jaar zal kennen.

Dirk De fauw, voorzitter van de raad van bestuur van de haven van Zeebrugge: “Wij zijn al enige tijd in gesprek met de haven van Antwerpen om te kijken hoe wij nauwer kunnen samenwerken met doel om elkaars havenplatformen te versterken. De ambitie van beide havenbesturen is om een ‘MAIN PORT VAN A tot Z’ te vormen dewelke ‘toekomstproof’ is. Op basis van het groeiende vertrouwen en de positieve bevindingen van het onderzoeksrapport, starten we de formele gesprekken met onze collega’s uit de Antwerpse haven op.”

Schepen van de haven van Antwerpen Annick De Ridder: “Uit het onderzoek van Deloitte blijkt duidelijk dat beide havens in hoge mate complementair zijn en we voor gedeelde uitdagingen staan. Samen kunnen Antwerpen en Zeebrugge sneller en effectiever de haven van de toekomst worden door in te zetten op nieuwe domeinen, zijnde de energietransitie, innovatie en digitalisering. We starten formele fusiegesprekken met Zeebrugge op omdat we geloven dat we zo overslag, industrie en logistiek sterker aan onze eengemaakte haven kunnen verankeren en we nog meer dan vandaag de toegangspoort tot Europa worden.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.