D’Hooghe ook de volgende 8 jaar intendant voor het Toekomstverbond

toekomstverbond alexander dhooghe

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts stelt Alexander D’Hooghe aan als intendant om de uitvoering van het Toekomstverbond in de komende 8 jaar te begeleiden. D’Hooghe en zijn team kunnen zo verder bouwen op het werk dat ze sinds eind 2015 verricht hebben. Met het nieuwe mandaat voor D’Hooghe en de opname van Manu Claeys in de Raad van Bestuur van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) is het Toekomstverbond voor bereikbaarheid en leefbaarheid duurzaam verankerd. “De geest van consensus leeft verder”, zegt Weyts. “Het is ons menens om het Toekomstverbond uit te voeren”.

Onder impuls van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts is de aanpak van grote infrastructuurprojecten grondig veranderd. Vroeger werd over zulke projecten al te zeer eerst op politiek niveau beslist en pas daarna werd er beperkt inspraak georganiseerd. Herhaaldelijk leidde dit tot juridische twisten. Weyts heeft de aanpak volledig omgedraaid. Nu wordt er eerst breed overleg en inspraak georganiseerd, waarna een maximaal gedragen keuze gemaakt wordt. Eerst draagvlak, pas dan beslissing. Zo stelde Weyts eind 2015 Alexander D’Hooghe aan als intendant voor de overkapping van de Antwerpse Oosterweelverbinding. Het werk van D’Hooghe lag mee aan de basis van het Toekomstverbond, dat in maart 2017 werd afgesloten tussen de burgerbewegingen, de Stad Antwerpen en de Vlaamse Regering. Het mandaat van D’Hooghe liep af op 31 oktober 2018.

Weyts geeft D’Hooghe en zijn team nu een nieuw mandaat om de uitvoering van het Toekomstverbond ook in de komende 8 jaar te begeleiden en te coördineren. D’Hooghe zal het verdere ontwerpproces begeleiden en de uitvoering van de 18 geselecteerde overkappings- en leefbaarheidsprojecten opvolgen. De opdracht wordt gegund aan D’Hooghe en zijn ORG Squared na een openbare aanbestedingsprocedure die werd opgestart op 26 juli 2018. Eind oktober 2018 besloot de Vlaamse Regering ook om Manu Claeys – de drijvende kracht achter burgerbeweging stRaten-generaal – op te nemen in de Raad van Bestuur van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). “Met de aanstellingen van Alexander D’Hooghe en Manu Claeys in sleutelposities is het Toekomstverbond stevig verankerd”, zegt Weyts.

De herbevestiging van Alexander D’Hooghe illustreert het engagement van Weyts en de volledige Vlaamse Regering om het Toekomstverbond en alle afspraken rond mobiliteit en leefbaarheid uit te voeren.  De voorbereidende werken van de Oosterweelverbinding zijn ondertussen gestart op Linkeroever en de vergunningsaanvraag voor de Scheldetunnel en Rechteroever wordt volop voorbereid.

De intendant zal nu de plannen voor de onderbouw (Oosterweelverbinding) en de plannen voor de bovenbouw (overkapping en andere leefbaarheidsprojecten) op elkaar afstemmen. Alle leefbaarheidsprojecten worden helemaal uitgewerkt tot uitvoerbare plannen. In het voorjaar van 2019 worden er nieuwe ontwerpopdrachten uitgeschreven, in nauwe samenwerking tussen de overheden, burgerbewegingen en experten.

“De eerste aanstelling van Alexander D’Hooghe eind 2015 was een van mijn betere zetten als minister”, lacht Weyts. “Het heeft ertoe geleid dat we met z’n allen van de rechtbank naar de werkbank zijn getrokken. Ik ben dus zeer blij dat hij er nog eens 8 jaar wil bijdoen. Zo creëren we continuïteit en stabiliteit. Er is op relatief korte tijd veel vertrouwen gegroeid tussen partners, die niet zo lang geleden nog met getrokken messen tegenover elkaar stonden. Nu werken we constructief samen”.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.