Brussels Airport blijft investeren in de dienstverlening en producten op maat van de farmaceutische sector, een van de sleutelsectoren in ons land. De luchthaven biedt de sector nieuwe infrastructuur en producten en integreert nieuwe technologieën als blockchain in de dienstverlening.
Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport: “We blijven fors investeren in aangepaste logistieke infrastructuur aan de specifieke noden van de farmaceutische en biotech sector, die het toelaat om een koudeketen te garanderen, noodzakelijk voor medicijnen en vaccins. We ontwikkelen ook innoverende oplossingen gebaseerd op nieuwe technologieën zoals blockchain voor ons digtiaal platform BRUcloud, waarop alle betrokken partijen in real time het traject van de goederen kan volgen”.
In 2014 haalde Brussels Airport als eerst luchthaven wereldwijd de CEIV-kwaliteitsgarantie voor de vrachtafdeling. Sindsdien wordt ze internationaal als de standaard beschouwd voor het transport van temperatuurgevoelige producten, zoals medicijnen en vaccins.
België, belangrijke farmahub voor export zowel in Europa als in de wereld
België is een belangrijke hub in Europa en in de wereld, voor de export van geneesmiddelen en vaccins. In 2017 werd voor 40,3 miljard EUR aan farmaceutische specialiteiten geëxporteerd vanuit ons land. Dit vertegenwoordigt 10,6 percent van de Belgische export. Daarmee is België nummer 2 in Europa in absoluut volume, na Duitsland.
“Bijna de helft (48,9 percent) van die export is bestemd voor landen buiten de Europese Unie”, zegt Catherine Rutten, CEO van pharma.be, de koepelorganisatie die 130 innovatieve farmaceutische bedrijven in ons land vertegenwoordigt. “Het is mede dankzij de investeringen van de logistieke partners, zoals Brussels Airport Company, dat België een preferentieland voor farma-export naar verre landen is. Daardoor kan ons land ook een rol vervullen op het gebied van de wereldwijde volksgezondheid”.
Een luchthaven op maat van de farmaceutische sector
In de loop der jaren werden verschillende producten en diensten ontwikkeld op maat van de farmaceutische sector. Zo is er wereldwijd interesse in de Airside Pharma Transporter, een voertuig dat een meetbare, constante temperatuur op tarmac garandeert voor de producten aan boord.
Uniek aan Brussels Airport is ook de samenwerking tussen de verschillende logistieke spelers. Gecombineerd met een gezonde dosis ondernemingszin werd enkele jaren geleden de BRUcloud gelanceerd, een open data sharing platform waar alle betrokken bedrijven via apps informatie samenbrengen. De recente integratie van nieuwe technologieën zoals blockchain maakt een deel van het werk bovendien papierloos, een ecologische keuze die bovendien een grote efficiëntie- en tijdwinst mogelijk maakt.
Ook de komende jaren blijft de luchthaven een strategische focus houden op de farmaceutische sector. Zo investeert Brussels Airport 100 miljoen euro in de constructie van ultramoderne logistieke gebouwen van 100.000 m² in de cargozone. De helft van deze infrastructuur zal geschikt zijn specifiek voor het afhandelen van hoogwaardige en temperatuurgevoelige goederen, zoals farmaceutische producten.
Farmacorridors
Binnen de internationale samenwerkingsgroep Pharma.aero, waarvan Brussels Airport een van de stichtende leden is samen met de luchthavens van Miami en Singapore, zijn recent twee zogeheten farmacorridors opgericht, op de belangrijke handelsroutes Brussel-Montevideo en Brussel-Hongkong. Binnen de corridor voldoen alle spelers in de logitieke keten aan opgelegde kwaliteitseisen om een ononderbroken koudeketen te garanderen.
“De kwaliteitsparameters voor een farmacorridor werden in samenwerking met de farmabedrijven vastgelegd. In de toekomst wil Brussels Airport het aantal farmacorridors nog verder uitbreiden om wereldwijd kwalitatief farmatransport vanuit ons land mogelijk te maken”, aldus Arnaud Feist.