Belgen leiden haven van Duqm in Oman

De ondertekening van de concessieovereenkomst tussen Consortium Antwerp Port (CAP) en het Sultanaat van Oman met het oog op de ontwikkeling en het beheer van de haven van Duqm en de bijhorende industriële zone voor de volgende 28 jaar, is een volgende mijlpaal voor de Port of Duqm Company (PDC). De overeenkomst werd ondertekend in het bijzijn van HKH Prinses Astrid van België.

Op 29 juni 2009 werd een eerste overeenkomst ondertekend tussen CAP en de Omaanse overheid met betrekking tot het beheer van de haven Duqm. Deze overeenkomst was het resultaat van een vergelijkend onderzoek georganiseerd door Oman. CAP, opgericht door Rent A Port (RAP) en Port of Antwerp International (PAI) sleepte het contract in de wacht op basis van de ervaring van het consortium op het vlak van havenontwikkeling, ingenieurskwaliteiten, de bereidheid om mee te investeren in de industriezone van de haven van Duqm en de uitstekende managementervaring.

Destijds was de haven van Duqm nog niet ten volle ontwikkeld en superviseerde CAP de infrastructuurwerken uitgevoerd door het CCC/STFA consortium en Jan De Nul. Deze werken werden voltooid in 2012 en zijn technisch van zeer hoge kwaliteit.

Uit deze opdracht vloeide de oprichting van de Port of Duqm Company (PDC) voort. Een 50-50 Belgisch-Omaans bedrijf opgericht door CAP en het Sultanaat van Oman. Met deze overeenkomst neemt PDC de verdere ontwikkeling van de havenfaciliteiten, inclusief de industriezone, op zich en zal ze ook instaan voor het management en het commercialiseren van haven en industriezone. Als een actieve gebiedsbeheerder zal PDC ook voorzien in training en coaching van havenpersoneel (dokwerkers, loodsen, managers, …), internationale marketing initiatieven ontwikkeling en de haven van Duqm uitbouwen als één van de belangrijkste petrochemische hubs in de regio, gericht op het Midden-Oosten, India en de West-Afrikaanse markt.

CAP zal instaan voor de ontwikkeling van algemene havenactiviteiten met een bijzonder focus op olie- en gasbehandeling. De betrokkenheid van Antwerpse bedrijven in de ontwikkeling van de haven van Duqm zal eveneens de positie van Antwerpen als aanvoerhaven voor petrochemische stoffen uit het Midden-Oosten versterken. De voorbije tien jaren was Antwerpen in Europa de snelst groeiende hub voor deze producten. Met een toenemende overslag van 2,8 miljoen ton in 2002 tot 7,8 miljoen ton in 2012, steeg het marktaandeel van Antwerpen tot 24%.

Rent A Port is een industriële investeringsmaatschappij, gespecialiseerd in het ontwikkelen van maritieme infrastructuur en industriële zones. Hoofdaandeelhouder is Ackermans & van Haren (AvH) een beursgenoteerde Belgische investeringsmaatschappij. Luc Bertrand, CEO AvH: “CAP verenigt de geroemde expertise van Rent A Port en Port of Antwerp International. De Omani’s kunnen vertrouwen op de beste mannen en vrouwen in de sector van havenontwikkeling. Bovendien versterkt de betrokkenheid van Antwerpse en Belgische firma’s onze reputatie in de regio, wat op zich veelbelovend kan zijn voor de handelscontacten tussen de havens van Duqm en Antwerpen.”

Port of Antwerp International is een dochteronderneming van het Havenbedrijf Antwerpen waarin 200 jaar Antwerpse havenkennis en -kunde worden samengebracht. Het uitgebreide netwerk van beschikbare experten en middelen wordt aangewend om internationale havenbedrijven bij te staan bij het verwezenlijken van hun ambities. Marc Van Peel, voorzitter van het Antwerpse Havenbedrijf: “PAI versterkt de internationale verankering van de Antwerpse haven en laat ons toe om zeer tijdig nieuwe zakelijke opportuniteiten te ontdekken en synergiën te creëren. Zo spelen wij een belangrijke rol in het faciliteren van internationale investeringen van Belgische bedrijven en het aantrekken van nieuwe trafieken voor onze haven.”

www.rentaport.be

http://en.avh.be

http://www.portofantwerp.com/en/port-antwerp-international

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.