Agfa maakt distributienetwerk toekomstbestendig

Agfa maakt distributienetwerk toekomstbestendig

De Agfa-Gevaert Group heeft onderzocht in hoeverre het bestaande distributienetwerk nog steeds voldoet aan de veranderende marktomstandigheden. Een netwerkstudie van Groenewout bevestigde het buikgevoel van de producent van beeldvormingstechnologie: het zwaartepunt verschuift richting Oost-Europa, wat het interessant maakt om naast Antwerpen een tweede distributiecentrum in Wiesbaden te openen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren en op welke manier, is nog onderwerp van discussie.

Een steeds groter deel van de omzet van Agfa-Gevaert Group wordt gerealiseerd in Oost-Europa, denk aan grote markten als Polen en Rusland. “Dat werpt de vraag op of ons huidig distributienetwerk nog steeds optimaal is. Omdat het contract met onze logistiek dienstverlener afliep, hebben we aan
Groenewout gevraagd een netwerkstudie uit te voeren”, vertelt Christiaan Geeve, manager European logistics operations van Agfa.

Het huidige distributienetwerk bestaat uit een centraal distributiecentrum in Antwerpen dat in 2006 is uitbesteed. In dit DC van 86.000 vierkante meter ligt de voorraad van de Europese productievestigingen in België, Duitsland en Frankrijk. Vanuit Antwerpen gaan de producten de hele wereld over. Per jaar gaat het om 500.000 orderregels en bijna 90.000 zendingen richting 8.000 bestemmingen. Christiaan Geeve: “Met name in de grafische industrie zien we dat het zwaartepunt zich verplaatst van West-Europa naar Oost-Europa. Is het dan nog verstandig om de drukplaten die in Wiesbaden worden geproduceerd eerst naar Antwerpen te transporteren? Vandaar het besluit om de business case voor een tweede distributiecentrum in de buurt van Wiesbaden te onderzoeken.”

Agfa legde de vraag voor aan verschillende adviesbureaus, waaronder een aantal grote namen uit het rijtje van de ‘big four’. Dat de keuze uiteindelijk
op Groenewout viel, had alles te maken met de pragmatische aanpak van het logistiek gespecialiseerde bureau. Op basis van de verzamelde data heeft Groenewout in totaal vier scenario’s onderzocht. Naast het bestaande scenario met een centraal DC in Antwerpen, betrof het een scenario met verplaatsing van het complete DC naar het oosten, een scenario met twee dc’s in Antwerpen en Wiesbaden en een scenario met deze twee dc’s inclusief een crossdock-functionaliteit.

“Met dat laatste scenario konden we onderzoeken of het slim is om vanuit twee DC’s twee zendingen aan een klant te versturen of die eerst te consolideren”, licht Geeve toe. “Het onderzoek bevestigde ons vermoeden dat in ieder geval een deel van de voorraad uit Antwerpen het beste naar Wiesbaden kan worden verplaatst.”

 

De definitieve keuze is nog niet genomen, maar er is al wel een tender uitgeschreven om de mogelijkheden te bekijken. Vanwege de integratie van processen en IT-systemen gaan we het liefst in zee met één dienstverlener voor het hele distributienetwerk”, zegt Geeve. “De netwerkstudie laat zien dat we zeven tot acht procent op de kosten van ons distributienetwerk kunnen besparen, wat alle inspanningen de moeite waard maakt. Bovendien heeft de studie ons buikgevoel bevestigd, waardoor we nu veel sterker in de gesprekken met dienstverleners staan”, aldus Geeve.

Agfa-Gevaert Group heeft Groenewout inmiddels ook gevraagd om een onderzoek te doen naar de distributie in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft de organisatie, als gevolg van een aantal overnames, intussen zeven locaties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.