De import steeg met 2,6% tot 12 miljoen ton, de export daalde met 7,8% tot 4.6 miljoen ton.
Ro/ro en droge bulk stijgen
Het rorovervoer blijft zich sterk herstellen. Het neemt met bijna 13% toe tot afgerond 1 miljoen ton tegenover het eerste kwartaal van 2020 toen de coronacrisis tijdens de laatste 2 weken van maart zeer voelbaar was.
De overslag van droge bulk komt met een stijging van 1,5% uit op 8,4 miljoen ton. De groei laat hem vooral zien in de overslag van droge meststoffen en schroot.
Stukgoed daalt met 4,1% tot 2,5 miljoen ton. Ook de vloeibare bulk ging er op achteruit met 3,4% tot 4,3 miljoen ton. Voornamelijk de aanvoer van petroleumbrandstoffen en energiegassen loopt terug.
Het aandeel van containers neemt af met 8,4% tot 0,6 miljoen. Het volume van de containeroverslag kende de laatste drie jaar echter wel meer dan een verdubbeling.
Bij de belangrijkste handelspartners tekent de goederenoverslag met Groot-Brittannië nog steeds verliezen op (-13,1%).
Binnenvaart
De totale overslag via binnenvaart gedurende het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt 14,2 miljoen ton (-7,5%).
Herstel in coronatijden
Dit jaar kent januari nog 2% verlies en februari 0,8%, in maart was er een stijging van 1%. Bij een gelijkaardige goederenoverslag gedurende de volgende kwartalen, kan het verlies van 11% van het coronajaar 2020 (tegenover 2019) wellicht voor zowat de helft worden goedgemaakt.
Dit zou dan in lijn liggen met de prognose van een (volledig) herstel tegen eind 2022.