Digitalisering in de logistiek lijkt de afgelopen jaren de logistieke agenda te beïnvloeden. Langzamerhand begint de transitie naar een digitale logistiek steeds meer en meer vorm te krijgen. Waar de ene partij zich al bezighoudt met Blockchain, werkt de andere pas net in de Cloud. Dat voor de digitalisering van interne en externe processen kennis, tijd en geld nodig is, lijkt niet het enige struikelblok. Ook de bedrijfsrisico’s van een nieuwe
IT-infrastructuur dragen bij aan een besluitvorming die op zich laat wachten. Wat geeft de doorslag voor een beslissing voor de juiste IT-infrastructuur?
Hans Moonen, Expert Smart Logistics, CGI heeft over het onderwerp een duidelijke mening. “Dat digitalisering op ieders agenda staat is duidelijk. Terecht, het gaat ook de logistiek radicaal veranderen. Weten wat, wanneer, wie, en waar staat daarbij centraal.”
De transitie lijkt enkele jaren geleden al in gang gezet. De juiste formule voor succesvolle implementaties, het vereenvoudigen van het proces en het creëren van het juiste draagvlak lijkt nog niet helemaal gevonden. De kloof lijkt zich ook alleen maar te vergroten als niet de logistiek in de totaliteit digitalisering tot prioriteit maakt. Een succesvolle IT-infrastructuur, inzetten op Big Data en Blockchain, lijken onmisbaar voor het realiseren van een data-driven supply chain. Hoewel dit zich niet lijkt te beperken tot een specifiek deelgebied in de supply chain, lijkt in ieder geval de distributeur hier zeker mee aan de slag te moeten. En dat gebeurt ook al. Alleen wat is nodig om deze data-driven supply chain te realiseren?
“De succesvolle distributeur van morgen is diegene die erin slaagt om een bedrijfszekere, datagestuurde supply chain te bouwen. Naast de klassieke métier zal vooral de combinatie ervan met vaardigheden op het vlak van information management, analytics en security cruciaal zijn om dat doel te bereiken’’, aldus Evert Steenhoudt, CISO Colruyt Group.
Zoals Evert Steenhoudt al aangeeft, gaat een datagestuurde supply chain hand in hand met het nauwkeurig in kaart brengen van de bedrijfsrisico’s en adequaat maatregelen nemen om deze risico’s aanzienlijk te reduceren. Alleen het vinden van de juiste partner is niet voldoende. Het in kaart brengen van de processen, de benodigde functionaliteiten, de bestaande tools en de trends in de markt om op in te zetten, vormen de eerste stappen. Het vervolgens bepalen van de veiligheid van de integratie van de diverse informatiestromen en daarmee ook het bedrijfsrisico, zowel intern als extern, is essentieel. Het opzetten van een multidisciplinair team dat deze risico’s in kaart brengt is daarmee een goede start.
Tijdens Digital Logistics 2019 zal Evert Steenhoudt in gesprek gaan met Tim Jacobs, Group Supply Chain & Purchase Manager (Reynaers Aluminium) en Erik Lamoral, CIO Groep H. Essers over de digitalisering in de logistiek en wat er nodig is in de praktijk om te innoveren. Daarnaast wordt er uitgebreid gesproken hoe dit vervolgens corporate gedragen wordt. Digital Logistics 2019 vindt plaats op 13 juni in Antwerpen.