Transportbedrijven willen duurzamer kunnen rijden

Transportbedrijven willen duurzamer kunnen rijden

De Europese Vereniging van Automobielfabrikanten (ACEA), een koepelorganisatie, verzet zich tegen nieuwe normen die de Europese Commissie wil vastleggen voor de CO2 uitstoot van vrachtwagens. De Europese Commissie stelt dat deze vanaf 2025 15% minder broeikasgassen kunnen uitstoten. Een aantal transportbedrijven geeft via deze open brief echter aan dat zij hierover niet geconsulteerd werden én zij wel de noodzaak van duurzaamheid bij vrachtwagens onderkennen.

Waar gaat het om? Het noodzakelijk vrachtvervoer over de weg is nu nog verantwoordelijk voor een relevant aandeel in de uitstoot van broeikasgassen. Willen we de internationale afspraken nakomen die voor alle sectoren in 2015 in Parijs zijn gemaakt dan moet in deze sector veel gebeuren.

Uitdaging

In 2050 moeten, in lijn met Parijs, de emissie van broeikasgassen in transport en mobiliteit met 60% ten opzichte van 1990 hebben verlaagd. Sinds 1990 is onze economie gegroeid, en daarmee ook de vraag naar transport. Meer logistieke bewegingen, dus meer CO₂-emissies. De vraag naar transport blijft toenemen, de uitdaging navenant.

De opgave is: het goederenvervoer over de weg moet in 2050 6 keer minder broeikasgassen per vervoerd volume uitstoten dan in 1990. Concreet ingevuld: in 2030 moet de uitstoot met 30 % zijn verminderd.

Haalbaar

Is dat haalbaar? Ja, als gebruik wordt gemaakt van alle mogelijkheden om de CO2-uitstoot te verminderen. Zoals het inzetten van LZV’s (langere vrachtwagens), het voorkomen van het rijden van zogenoemde lege kilometers door bundeling van ladingen. Maar essentieel is dat er vrachtwagens worden geproduceerd die een andere brandstof (waterstof, elektrisch) en veel minder fossiele energie gebruiken.

Kunstgrepen

Als eerste stap wil de Europese Commissie dat vrachtwagens die vanaf 2025 worden gebouwd 15% minder broeikasgassen uitstoten. Om ‘Parijs’ te halen is dit een eerste bescheiden stap. De ACEA noemt dit “onverteerbaar” en wil niet verder gaan dan 7%. En dan alleen nog door wat kunstgrepen uit te voeren, die leiden tot betere cijfers op papier. In de praktijk zou het standpunt van deze lobby, volgens deskundigen, zelfs kunnen leiden tot uitstoot van méér CO2.

Belangrijk argument van de ACEA is dat ‘consumenten er nog niet klaar voor zijn’. Logistieke bedrijven zijn een belangrijke consument. Voor zover bekend zijn de logistieke bedrijven door de ACEA echter niet om een mening gevraagd.

Bezorgd

Een aantal transportbedrijven is verbaasd en bezorgd over het standpunt van de ACEA, dat blijk geeft van geen gevoel voor urgentie. Logistieke bedrijven zijn voor vervanging en verduurzaming van hun wagenpark afhankelijk van vrachtwagenfabrikanten. Technisch gezien is er geen enkele belemmering om de normen van de Europese commissie te halen. Ze roepen daarom de ACEA op het verzet te staken en vragen de fabrikanten actief in te zetten op de weg naar duurzaamheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.