Met de lancering van een geheel autonoom peilvaartuig ‘Echodrone’ met unieke technologie wordt de Antwerpse Haven steeds slimmer. Het vaartuig, is een prototype dat momenteel wordt ontwikkeld als aanvulling op de operationele peilboot, de ‘Echo’, die doorheen de haven verschillende dieptemetingen uitvoert om een veilige doorgang voor de scheepvaart te kunnen garanderen. De cloud-gebaseerde technologie, een primeur, werd ontwikkeld in partnership Havenbedrijf-dotOCean en is slechts een van de talrijke initiatieven die het Havenbedrijf neemt in het kader van digitale innovatie.
Een hoofdrol voor innovatie
Innovatie is een krachtig instrument als antwoord op de snel veranderende wereld. Daarom is het een van de bouwstenen van de toekomstvisie van het Havenbedrijf Antwerpen. Samen met de havengemeenschap wordt continu gewerkt aan het ontwikkelen en integreren van nieuwe technologieën en methodes. Piet Opstaele, Innovation Enablement Manager van het Havenbedrijf Antwerpen: “Als haven van Antwerpen en wereldspeler streven wij er naar om koploper te zijn in het ontwikkelen van innovatieve concepten. De haven legt hiermee de fundamenten voor de ‘smart port’, de haven van de toekomst waar slimme technologieën worden ingezet om zowel de maritieme operaties als de operaties op land slimmer, vlotter en efficiënter te laten verlopen.”
Slim en autonoom peilen
Eén van de taken van het Havenbedrijf is de inspectie en het onderhoud van de maritieme infrastructuur, waaronder de dokbodem. Om een veilige doorgang voor de scheepvaart te kunnen garanderen, worden regelmatige dieptemetingen uitgevoerd om een zicht te hebben op de actuele waterdiepte aan de ligplaatsen en voor het inplannen van noodzakelijk onderhoudsbaggerwerk. Vanuit de behoefte naar een aanvulling op de ‘Echo’, de peilboot die hier momenteel voor wordt ingezet, werd in samenwerking met dotOcean een unieke technologie ontwikkeld voor een innovatieve autonome peilboot. Het nieuwe vaartuig, dat de naam ‘Echodrone’ heeft gekregen, is kleiner dan de Echo en volledig autonoom waardoor het snel en flexibel ingezet kan worden in drukkere verkeerssituaties waar het voor de Echo moeilijker is om te opereren.
Wim Defevere, Senior technisch manager nautische toegang van het Havenbedrijf Antwerpen: “Na een uitgebreide testperiode, die momenteel bezig is, zal de Echodrone zijn thuisbasis vinden in het Deurganckdok, waar het volwaardig ingezet zal worden naast de Echo voor het autonoom peilen van beschikbare ligplaatsen aan drukbezette tijgebonden containerkaaien.”
Unieke technologie zorgt voor primeur
Voor de (autonome) aansturing van de Echodrone wordt een unieke technologie gebruikt, ontwikkeld in samenwerking met dotOcean, een maritiem technologiebedrijf uit Brugge.
Koen Geirnaert, medeoprichter van dotOcean: “Deze technologie is gebaseerd op het verzamelen van gedetailleerde informatie in de cloud. Informatie die door allerhande toestellen in de haven ter beschikking wordt gesteld op het internet en die door algoritmes in de cloud worden geselecteerd, vertaald en samengevat tot nuttige info. De Echodrone is ontworpen om volledig te navigeren op deze geverifieerde data, waar de vorige generatie autonome vaartuigen navigeerde op eigen sensoren. Dit maakt van de Echodrone één van de eersten van een compleet nieuwe generatie robots.”
Piet Opstaele: “Met behulp van de Echodrone kunnen in de toekomst ook andere soorten metingen worden gedaan zoals onder andere milieumetingen, inspectie van kaaimuren,… Deze technologie is voor ons een echte doorbraak in onze zoektocht naar slimme oplossingen voor de haven van de toekomst en een mooi voorbeeld van onze rol als initiator en facilitator van innoverende initiatieven.”
Demonstraties tijdens Supernova
Het grote publiek kan de Echodrone aan het werk zien tijdens de technologiebeurs Supernova, op donderdag 27/9, vrijdag 28/9, zaterdag 29/9 en zondag 30/9 vanaf 10u tot zonsondergang in het Bonapartedok.