Een jaar na de uitbreiding van flexi-jobs naar nieuwe sectoren blijkt vooral de logistiek en transportsector een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op flexi-jobbers. Met name gepensioneerden kiezen steeds vaker voor een flexi-job. Uit een recente analyse van hr-expert Acerta blijkt dat inmiddels 8,4% van de werknemers in de transport- en logistieke sector een flexi-jobber is. Opvallend is dat het aandeel 65-plussers dat bijverdient via dit systeem met 27% is gestegen in vergelijking met 2023.
Groeiende populariteit van flexi-jobs in de logistiek
Sinds de federale overheid in 2024 flexi-jobs uitbreidde naar nieuwe sectoren, waaronder de logistiek, is de interesse in deze flexibele arbeidsvorm sterk toegenomen. Hoewel de horeca nog steeds de meeste flexi-jobbers telt (23,4% van alle werknemers), maakt ook de logistieke sector een sterke opmars. De mogelijkheid om flexibel bij te verdienen trekt vooral ouderen aan: momenteel is 1 op de 5 flexi-jobbers ouder dan 65 jaar.
Tom Dirix, expert flexi-jobs bij Acerta, licht toe:
โIn mei van dit jaar zagen we al een voorzichtige stijging in de sectoren die sinds 2024 flexi-jobbers kunnen inzetten. De logistiek en transportsector springen eruit als populaire keuzes. Andere sectoren hebben wellicht nog wat tijd nodig om deze trend te volgen. Belangrijk is dat niet alle activiteiten binnen een sector in aanmerking komen voor flexi-jobs, waardoor de populariteit van het systeem mogelijk wordt onderschat.โ
Flexi-jobs als oplossing voor arbeidsmarktuitdagingen
Flexi-jobs spelen een steeds grotere rol in het opvangen van pieken en dalen in de arbeidsmarkt. Dit systeem biedt bedrijven in de transport- en logistieke sector extra flexibiliteit, terwijl het werknemers โ vooral gepensioneerden โ de kans geeft om actief te blijven en een aanvullend inkomen te genereren.
Ondanks de groeiende populariteit, zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in 2024. De voorwaarden om als flexi-jobber aan de slag te gaan zijn aangescherpt, en er is een inkomensplafond ingesteld van โฌ12.000 per jaar. Voor gepensioneerden gelden echter minder beperkingen, wat hun interesse in flexi-jobs vergroot.
Dirix voegt hieraan toe:
โDe impact van de verhoogde pensioenleeftijd en de aangepaste regels voor vervroegd gepensioneerden moet nog blijken. Voor nu zien we dat flexi-jobs gepensioneerden zowel financieel als sociaal een mooie kans bieden. Ze kunnen flexibel bijverdienen en actief blijven in de sector, wat een win-win is voor zowel werknemers als werkgevers.โ
De toekomst van flexi-jobs in transport en logistiek
Flexi-jobs zijn niet meer weg te denken uit de Belgische arbeidsmarkt. Vooral in de logistiek en transportsector groeit het belang van deze flexibele arbeidsvorm. Met een stijgend aantal 65-plussers dat kiest voor een flexi-job, lijkt deze trend zich de komende jaren verder te ontwikkelen.
Voor bedrijven biedt dit systeem een uitkomst om personeelstekorten op te vangen en operationele efficiรซntie te verhogen. Voor werknemers, en vooral gepensioneerden, is het een kans om actief te blijven en een aanvullend inkomen te genereren. De evolutie van de regelgeving rondom flexi-jobs zal bepalen hoe deze trend zich in de toekomst voortzet.