Montea koopt 17 Franse sites aan

Montea koopt 17 Franse sites aan

De logistieke vastgoedspeler Montea mikt op kapitaalsverhoging van €150 miljoen om duurzame ambities te ondersteunen.Track27 is het nieuwe groeiplan van Montea, waarmee het logistieke vastgoedbedrijf vier grote doelstellingen voor de komende jaren vooruitschuift. Het doel is met een totale, gespreide investering van €1,2 miljard de waarde van Montea’s portefeuille met meer dan 50 procent stijgen tot €3,5 miljard. Om de verschillende duurzame ambities te ondersteunen, plant Montea een kapitaalsverhoging van €150 miljoen waarop vanaf 26 september kan worden ingetekend. 

Montea kondigt vandaag met Track 27 haar meest ambitieuze groeitraject ooit aan. Het beursgenoteerde vastgoedbedrijf wil 40 procent meer dan initieel voorzien investeren in de periode 2024-2027. Die projecten zullen een mix zijn van projectontwikkelingen op de uitgebreide landbank van zo’n 2 miljoen m², aankopen van zowel bestaande gebouwen als landposities en verbeteringswerken aan de bestaande portefeuille. Montea blijft ook investeren in bijkomende zonnepanelen, batterijopslag en andere duurzaamheidsoplossingen. Elke nieuwe ontwikkeling zal klimaatneutraal zijn. Montea investeert €75 miljoen in groene projecten tegen eind 2027: daarmee wordt onder meer de capaciteit aan zonnepanelen verdubbeld. Ook trekt het bedrijf €50 miljoen uit om batterijparken te realiseren. Dit zal er allemaal toe bijdragen dat de CO2-uitstoot van de huidige portefeuille met 45 procent naar omlaag gaat.

“Track27 toont duidelijk aan hoe we ernaar willen blijven streven om een leidende rol op te nemen binnen onze sector op vlak van duurzaamheid. Met ons gedreven team van experten zijn we klaar om met onze landbank – die voor meer dan 75 procent bestaat uit grey- en brownfields – innovatieve vastgoedoplossingen te realiseren voor de logistieke markt.” ​
​Dirk Van Buggenhout, Chief Sustainability Officer Montea 

Tegelijkertijd verwacht Montea ook om een EPRA-resultaat van €5,60 per aandeel te bereiken voor 2027. Het herbevestigt het resultaat voor 2024 van €4,55 per aandeel en stelt reeds het resultaat voor 2025 opwaarts bij naar €4,90 per aandeel, waar oorspronkelijk €4,75 beoogd werd. Ten opzichte van 2023 wil Montea een jaarlijkse groei van 6 procent van het EPRA-resultaat nastreven.

 Reverso, strategische investering in Frankrijk

Om waardecreatie op lange termijn te realiseren, blijft Montea inzetten op strategische toplocaties om er in de buurt van snelwegen, havens, luchthavens en treinstations multimodale sites te ontwikkelen en uit te breiden. Al deze elementen zitten ook volledig vervat in de nieuwe aankoop van 17 bestaande sites in Frankrijk, genaamd de Reverso-portefeuille. Door deze acquisitie, een investering van €150,7 miljoen, breidt het aantal sites in Frankrijk van Montea uit tot in totaal 35. De totale grondoppervlakte van deze toevoeging omvat zo’n 650.000 m², waarvan amper 12 procent bebouwd is waardoor er nog heel wat ontwikkelings- en uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst zijn. ​

De helft van de sites bevindt zich op “La Dorsale”: de logistieke as van Lille, Parijs, Lyon, Marseille. Ruim een derde van de sites is te vinden op de “Arc Atlantique”, de opkomende logistieke as van Caen, Rennes, Nantes en Bordeaux. De volledige Reverso-portefeuille is verhuurd voor een gemiddelde looptijd van circa 9 jaar, waarvan het merendeel aan één van de Franse marktleiders in de transportwereld, meer bepaald Jacky Perrenot. Het aanvangsrendement van deze portefeuille is 5,6 procent, maar Montea verwacht het rendement dankzij het ontwikkelings- en uitbreidingspotentieel op de middellange en lange termijn naar 7 procent te kunnen verhogen. De closing van deze transactie wordt normaliter in het laatste kwartaal van 2024 afgerond.

“Bij Montea geloven we sterk in waardecreatie op de lange termijn. Met deze portefeuille kopen wij een significante landbank, verhuurd aan een referentiespeler in de Franse markt. Wij kijken er naar uit om samen met Jacky Perrenot waarde te creëren op deze strategische locaties.” 
​Luc Merigneux, Country Director Frankrijk

Posted in

Christophe Slegers

Christophe Slegers is de oprichter van en Managing Partner bij Logistiek.be, het nieuwsportaal over logistiek, transport en supply chain in België. Sinds 2001 is hij actief in de domeinen Human Resources, Online Sales, Media en uiteraard Logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.