Het voorbije jaar kwamen er heel wat nieuws voorbij over sociale wantoestanden en zwartwerk bij onderaannemers bij pakjesbedrijven PostNL en GLS. Er werden depots verzegeld en arrestaties gedaan. Maar de vraag is nu, zijn pakjesbedrijven verantwoordelijk voor misbruik bij onderaannemers?
Correctionele rechtbank
Beide bedrijven moeten zich komen verantwoorden bij de correctionele rechtbank van Antwerpen, waar hun proces vandaag start. Ze moeten antwoorden geven over inbreuken van zwart werk, illegale tewerkstelling en zelfs minderjarigen die aan het werk zijn om pakjes te verdelen. Volgens arbeidsauditeur Gianni Reale is er sprake van structurele sociale fraude bij bepaalde onderaannemers van de pakjesbedrijven. Deze laatste zijn daar minstens deels voor verantwoordelijk volgens hem.
Ook de vakbonden zijn niet mals. Volgens hen zorgen de wurgcontracten die deze bedrijven met onderaannemers afsluiten er net voor dat er zoveel misbruik ontstaat. Zij willen dat pakjesbedrijven, maar ook bedrijven als Uber meer mensen zelf op de loonlijst zetten.
Uitstel of niet?
Arbeidsauditeur Gianni Reale wil het proces graag uitstellen. Er is nog een gerechtelijk onderzoek bezig tegen onder andere CEO van PostNL Rudy Van Rillaer rond mensenhandel en het leiden van een criminele organisatie. Reale wil de resultaten hiervan eerst afwachten om hiermee aan te tonen dat PostNL zijn bezorgers (ook die voor onderaannemers werken) rechtstreeks aanstuurt en dus hun werkgever is. PostNL en GLS willen geen uitstel van het proces. Volgens hen is er geen bewijs dat zij verantwoordelijk zijn voor de overtredingen bij de onderaannemers.
Wat er ook zal uitkomen, de reputatie van deze pakjesbedrijven is beschadigd. Ook is de sector flink in de publieke aandacht gekomen en komt er debat op gang, ook op politiek niveau. Minister van Post Petra De Sutter zet zich al schrap om de sector te hervormen. Ze krijgt hiervoor niet altijd de nodige steun. Het wordt afwachten of dit proces haar meer slagkracht zal geven.