De publiek/private partijen die al langer samenwerken aan veiligere zeehavens in Zeeland en West-Brabant dienden hiervoor een aanvraag in. Deze gelden versterken de aanpak om de zeehavens weerbaarder te maken tegen ondermijnende (drugs)criminaliteit. Het geld wordt ingezet om vooral de fysieke veiligheid van de terreinen te verbeteren.
Veiligere terreinen in en rond de haven
Het gaat nu om eenmalige investeringen die vooral nodig zijn om de terreinen in de haven veiliger te maken. Denk aan het vernieuwen en uitbreiden van ANPR-camera’s waarmee de politie automatisch nummerplaten kan lezen, inzetten van beveiligingssystemen met betere camera’s en slimmere toegangscontrole via persoonsherkenning (biometrie). Deze middelen zijn een voorbereiding op een breder (landelijk) plan met structurele middelen waaraan met partners nog wordt gewerkt.
Medio 2021 maakte toenmalig minister Grapperhaus bekend dat logistieke knooppunten weerbaarder moeten worden tegen criminelen die met malafide praktijken misbruik maken van de goede economische infrastructuur. Die aanpak benadrukte minister Grapperhaus ook tijdens zijn bezoek aan het Zeeuwse deel van North Sea Port in september 2021. Naast de grote knooppunten, de havens van Rotterdam en Schiphol, kwam er ook geld beschikbaar voor andere knooppunten. Op deze gelden is voor en door het ‘programma Veilige Zeehavens’ aanspraak gedaan.
Vuist tegen criminaliteit
Voorzitter van de Havendriehoek Zeeland/West-Brabant en burgemeester van Borsele Gerben Dijksterhuis: “Samen met ondernemers in de haven werken we al langere tijd aan het terugdringen van criminaliteit in de havens. Hiervoor ligt er een uitgebreide wensenlijst om betere barrières op te werpen. Met deze gelden kunnen we eindelijk uitvoering geven aan de eerste wensen. Het is een mooi signaal naar de ondernemers die al langer hopen op meer actie vanuit de overheid. En het is ook een duidelijke boodschap richting criminelen: wij maken een vuist tegen criminele activiteiten.”
Over Programma Veilige Zeehavens
Binnen het programma Veilige Zeehavens werken publiek/private partners samen om criminaliteit in de havens te voorkomen, te herkennen en te melden. De deelnemers zijn havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk, gemeenten Borsele, Vlissingen, Moerdijk en Terneuzen, Douane, Openbaar Ministerie, Politie, Koninklijke Marechaussee, ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Meer informatie over het programma is te vinden op www.veiligezeehavens.nl