Vlaanderen exporteerde goederen ter waarde van 479,7 miljard euro in 2022 Ten opzichte van het jaar daarvoor is dat een stijging van 26 procent. Volgens Flanders Investment & Trade (FIT) werd die stijging voornamelijk gedreven door hoge wereldprijzen. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar is de groei echter vertraagd door dalende energie- en afvlakkende grondstoffenprijzen. Die stijging ligt in lijn met de groei van de wereldhandel.
FIT beschreef de waarde van Vlaamse goederenexport in 2022 als “uitzonderlijk hoog”. De uitvoerwaarde lag niet alleen ruim een kwart hoger dan het voorgaande jaar, maar ook bijna de helft (47,7 procent) hoger dan het jaar 2019 voor de coronapandemie. Vlaanderen staat wereldwijd op de 16e plaats van goederenexporteurs.
Alle 22 Vlaamse exportsectoren gingen erop vooruit, maar er zijn toch twee opvallende uitschieters. Het gros van de gestegen uitvoerwaarde (bijna 63 procent) is voor rekening van twee sectoren: minerale producten, met daarbij een belangrijke rol voor de haven van Zeebrugge als hub voor aardgas, en de chemie en farma, met de aanhoudende impact van de export van coronavaccins.
In de tweede helft van 2022 is de groei wel vertraagd. Volgens FIT komt dit door de lagere energie- en grondstofprijzen. In januari van dt jaar was de exportgroei nog slechts 5%. FIT verwacht dat deze vertraging zich de rest van 2023 zal verderzetten.